Çölyak dışı gluten duyarlılığı




Çölyak dışı gluten duyarlılığı üzerine yapılan araştırmalar henüz yeni başlıyor. Doktorlar, populasyonun % 6'sından fazlasının veya 18 milyon Amerikalının bu durumdan etkilendiğini tahmin etmektedir. Çölyak dışı gluten duyarlılığının erişkinleri daha çok etkilediği düşünülmektedir.
Çölyak dışı gluten duyarlılığı çölyak hastalığına benzeyen şikayetleri yaşayan kişileri tanımlamak için kullanılabilir, çünkü onlar da glüteni tolere edemezler. Bununla birlikte, çölyak dışı gluten hassasiyeti çölyak hastalığındaki gibi bedensel etkilere neden olmaz ve vücut saldırgan bir maddeye (yani glutene) karşı savaşırken bağırsak hasarı ortaya çıkmaz. 
Belirtiler ortaya çıktığında, doktorunuzun çölyak dışı gluteni düşünmeden önce çölyak hastalığını test ederek ekarte etmesi önemlidir.Çölyak hastalığının aksine, çölyak dışı gluten duyarlılığı genetik olarak ortaya çıkmaz ve uzun süreli sağlık problemlerine neden olduğu düşünülmemektedir
Bazen "gluten duyarlılığı" veya "gluten intoleransı" olarak isimlendirilse de son zamanlarda bu durumun ismi “çölyak dışı gluten duyarlılığı” olarak belirlenmiştir.  

Google Plus'da paylaş

Doç.Dr.Enver Mahir Gülcan

Çocuk gastroenteroloji, hepatoloji ve beslenme uzmanı
Çocuk endoskopi uzmanı
Çocuk kolonoskopi uzmanı
Acıbadem Sağlık Grubu (Acıbadem Maslak ve Dr.Şinasi Can Kadıköy Hastaneleri)
Tel: 444 55 44
E-posta: iletisim@envermahirgulcan.com

0 yorum: