Çölyak dışı glüten duyarlılığı üzerine yapılan araştırmalar henüz yeni başlıyor. Doktorlar, toplumun % 6’sından fazlasının bu durumdan etkilendiğini tahmin ediyor. Aynı zamanda çölyak dışı glüten duyarlılığının erişkinleri daha çok etkilediği düşünülüyor. Bazen “glüten duyarlılığı” veya “glüten intoleransı” olarak isimlendirilse de son zamanlarda bu durumun ismi “çölyak dışı glüten duyarlılığı” olarak geçiyor. Bu yazımda glüten intoleransı belirtieri nelerdir ve nasıl tedavi edilir konusuna değineceğim.
Glüten intoleransı belirtileri nelerdir?
- Gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi sindirim sorunları. Kabızlığı özellikle glüten yedikten sonra çocuklarda görüyorum.
- Keratosis Pilaris, (kollarınızın arkasında “tavuk derisi” olarak da bilinir). Bu, yağ asidi eksikliğinin ve bağırsağa zarar veren glütenin neden olduğu yağ emilimine bağlı vitamin eksikliğinin bir sonucu olarak görülür.
- Yorgunluk veya glüten içeren bir yemek yedikten sonra yorgun hissetme.
- Hashimoto tiroiditi, romatoid artrit, ülseratif kolit, lupus, psoriyazis, skleroderma veya Multipl skleroz gibi otoimmün bir hastalığın teşhisi.
- Baş dönmesi veya dengesizlik hissi gibi nörolojik belirtiler.
- Premenstrüel sendrom, polikistik over veya açıklanamayan infertilite gibi hormon dengesizlikleri.
- Migren baş ağrısı.
- Kronik yorgunluk veya fibromiyaljinin teşhisi.
- Eklemlerinizde parmaklar, dizler veya kalça eklemlerinde enflamasyon, şişme veya ağrı.
- Anksiyete, depresyon, psikolojik değişiklikler ve dikkat eksikliği gibi sorunlar.
Glüten intoleransı nasıl tedavi edilir?
Belirtiler ortaya çıktığında, doktorunuzun çölyak dışı glüteni düşünmeden önce çölyak hastalığını test ederek elemesi önemlidir.
Çölyak hastalığının aksine, çölyak dışı glüten duyarlılığı genetik olarak ortaya çıkmaz ve uzun süreli sağlık problemlerine neden olduğu düşünülmemektedir.
Bazen “glüten duyarlılığı” veya “glüten intoleransı” olarak isimlendirilse de son zamanlarda bu durumun ismi “çölyak dışı glüten duyarlılığı” olarak belirlenmiştir.
Buğday, çavdar ve arpada bulunan glüten proteinine bağlı 55’den fazla hastalık vardır. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişilerin% 99’unun asla teşhisi konulmadığı tahmin edilmektedir. Ayrıca, ABD nüfusunun% 15’inin glüten tolere edici olmadığı tahmin edilmektedir. Siz de onlardan biri misiniz?
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, glüten intoleransı olduğunuzun bir işareti olabilir.
Glüten ile ilgili bir sorununuz olup olmadığını belirlemenin tek ve en iyi yolu, bir eliminasyon diyeti yapmaktır. Diyetinizden en az 2 ila 3 hafta glütenli besinleri çıkarmak ve daha sonra yeniden beslenme şekline dahil etmektir. Glüten’in çok büyük bir protein olduğunu ve sisteminizden atılmasının aylar veya yıllar alması gerektiğini lütfen unutmayın. Bu nedenle, glüten yeniden beslenmeye ilave edilmeden önce diyetinizden ne kadar uzun süre çıkarılırsa o kadar iyi olur. Hastalarıma glütensiz beslenirken daha iyi hissediyorlarsa veya beslenmelerine glütenli gıdaları yeniden eklediklerinde kötü hissetmeye başladılarsa, muhtemelen glüten ile ilgili bir sorunları var demektir. Bu test yönteminden doğru sonuçlar almak için, glüteni % 100 oranında diyetinizden atmanız gerekir.
Bunun tek tedavisi glüten almamaktır. Diyetinizden% 100 glüteni çıkarmak demek tamamen kaldırmak ve % 100 tedavi demektir. Çapraz bulaşmadan, ilaçlardan veya takviyelerden gelen az miktarda glüten bile vücudunuzda bir bağışıklık sistemi reaksiyonuna neden olabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder